Jocul cu candidatii

apr. 16 2008

Începând de la ultimele alegeri locale o nouă modă face ravagii prin politica românească: jocul cu candidaţii la primărie. PSD a propus încă din 2004 un candidat fals, lipsit de şanse, atât la primăria Bucureştiului cât şi la Cluj. Ulterior a aruncat în luptă piesele grele, Ioan Rus la Cluj, respectiv Mircea Geoană la Bucureşti, candidaţi care au fost învinşi de Emil Boc şi Traian Băsescu. 
 
În acest an primul nume strigat pentru alegeri a fost Marian Vanghelie, preşedintele PSD Bucureşti. Au urmat zile de incertitudini şi dezbateri interne – cu momente de derută legate de posibila candidatură a lui Miron Mitrea – până cînd s-a anunţat numele lui Cristian Diaconescu pentru Primăria Generală, chiar la propunerea lui Vanghelie. Dar lucrurile sunt departe de a se fi potolit. Sorin Oprescu, un etern candidat la Primăria Generală, s-a declarat nemulţumit că nu a fost luată în dicuţie posibilitatea de a fi el reprezentantul partidului pentru această bătălie electorală şi a anunţat că  va candida independent, chiar dacă pentru asta va trebui să demisioneze din partid. 
 
E doar o bătălie internă pentru supremaţie sau  e un nou joc cu candidaţii dus într-o etapă superioară? Pare a fi o luptă surdă între actuala conducere a partidului şi cele mai vechi. Geoană îl susţine pe Vanghelie şi ulterior pe Diaconescu, Năstase pe Mitrea şi Ion Iliescu pe Oprescu. Dar într-o politică cu mii de combinaţii şi posibilităţi nu se poate exclude încă posibilitatea unei premeditări. Un Oprescu fără PSD e mai puternic decât unul  cu PSD în faţa electoratului din Bucureşti, iar un Oprescu în conflict cu PSD e şi mai puternic.
 
Personal, cred că un asemenea scenariu ar creşte mult şansele lui Sorin Oprescu de a intra în turul doi şi poate chiar de a câştiga lupta electorală după care s-ar putea reîntoarce victorios în partid. Există chiar precedentul Vanghelie care a candidat şi câştigat ca independent primăria sectorului 5 după care s-a reîntors în PSD. Este scenariul Oprescu un semn al slăbiciunilor interne din PSD sau al unui joc pervers şi curajos? Vom vedea. 

3 responses so far

  1. Clar slabiciuni interne in PSD. Situatia din sectorul 5 in care MV a putut castiga ca independent difera de starea Bucurestiului. In Bucuresti, peste 70% din electorat voteaza partidul, indiferent de candidatul propus. Deocamdata, a castiga Primaria Generala a Municipiului Bucuresti ca independent, este imposibil. Am zis!

  2. […] posibile, ar fi câ?tigat din primul tur. În alt? ordine de idei, a?a cum remarcam înc? de la început , contextul de independent ?i în conflict cu PSD-ul i-a folosit doctorului Oprescu în primul tur […]

  3. […] Am anticipat bine când am analizat impactul atributului de independent al candidatului Sorin Oprescu. ?i am evaluat gre?it mobilizarea bucure?tenilor pentru al doilea […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.