Hertha Muller – premiul Nobel pentru literatura

oct. 08 2009

Hertha Muller

Momentul pe care-l prevăzusem încă de acum cinsprezece de ani, când i-am citit prima carte, s-a produs: Hertha Muller, una dintre doamnele literaturii germane şi, din păcate, mai puţin a limbii române, a fost laureată cu premiul Nobel pentru literatură. Membră a Academiei Germane pentru Limbă şi Poezie, Hertha Muller a mai fost nominalizată pentru a treia oară – după 1999 şi 2008, când a mai fost propusă de către statul german. Disidentă a regimului comunist român după publicarea manuscrisului „Ţinuturile Joase” („Niederungen”) cenzurat în România şi publicat integral în RFG în 1982, Hertha Muller a emigrat în 1987 în Germania.

Cu toate că se poate specula pe marginea criteriilor politice în atribuirea acestui premiu – literatura doamnei Muller fiind predominată la nivel de subiect de tarele comunismului şi sentimentul dezrădăcinării – meritele autoarei „Animalului inimii”, „Regele se înclină şi ucide” sau a mai cunoscutului „Încă pe atunci vulpea era vânător”, nu pot fi ignorate.

Întrebată acum 2 ani ce reprezintă pentru ea premiul Nobel, Hertha Muller a răspuns, onest: „foarte mulţi bani, nicidecum recunoaşterea literară”.

Felicitări, doamnă!

No responses yet

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.