Balcaniada de vara

iun. 12 2006

Nu stiu ce seamana mai mult: fotbalul romanesc cu politica romaneasca sau invers? Care sa fi fost mai intai, fotbalul sau politica? Dilema originaritatii e cu atat mai grea cu cat nu se poate face apel la un arbitraj cronologic de tip politica romaneasca s-a nascut dupa fotbal. Singura posibilitate, nici ea garantata, este sa analizam mecanismele invizibile care anima cele doua fenomene locale. Sa cantarim intre transferul politicienilor de la o echipa la alta fara remuscari doctrinare, sa observam non-combatul dintre fortele politice cand e vorba de interese de afaceri sau, pur si simplu, sa criticam lipsa de performanta a campionatului politic si eternele necalificari la competitiile majore ale politicii internationale.

Pe cat de asemanator e fotbalul nostru cu politica locala, pe atat e de diferita situatia in confruntarile sportive si politice internationale. Fotbalul mondial nu coincide cu politica internationala.

Daca Iran-ul e izolat in plan politic de catre Uniunea Europeana dupa scandalul experimentelor nucleare, la Cupa Mondiala, in tara unuia dintre stalpi Uniunii, protestanta Germanie, catolicii mexicani se confrunta spotiv in teren cu jucatorii musulmani din Irain. Acasa, Muntenegru s-a despartit de Serbia insa, la Cupa Mondiala, tocmai ce i-am vazut pe fotbalistii celor doua republici jucand impreuna impotriva olandezilor. Si exemplele ar putea continua. 

Dintre tarile participante la Forumul Marii Negre, cu notabila exceptie a Ucrainei, nici o tara nu s-a calificat la Cupa Mondiala. Pastrand corespondenta intre politica si sport, fata de politica internationala, Forumul Marii Negre are dimensiunea Balcaniadei fata de Olimpiada. Si orgoliul ei.

No responses yet

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.