Care limba va muri?

mart. 09 2006

In primul rand e limba romana curenta care, chiar daca modificata si actualizata (vezi noile variante din DOOM de genul: nicio, niciun, aragaze, etc.), incepe incet, incet sa piarda teren. Pastrata mai mult sub forma orala, mutilata de tot soiul de dezacorduri si solecisme, limba romana plateste azi un dublu tribut: al liberalizarii prin deschiderea spre absorbtia de alti termeni, in special din limba engleza, si prin internetizare,prin transferul limbii scrise pe paginile de internet. Daca primul caz reprezinta doar o continuare a unei traditii impamantenite a limbii romane de a prelua termeni din limbile de influenta politica si culturala (franceza, rusa, engleza etc.) si care afecteaza atat limba scrisa cat si cea vorbita, cea de a doua deviatie cu implicatii doar asupra limbii scrise este o noutate absoluta prin insasi data recenta de aparitie a acestui nou mediu.

Internetul nu reprezinta doar o globalizare informatica ci si o uniformizare culturala deoarece, la modul generic, in ciuda multitudinii de limbi care il populeaza, textele din acest mediu sint lipsite de particularitati grafice cum ar fi diacriticele. Astfel, pentru ca toata lumea sa aiba acces la un text el trebuie redactat in limbajul (sa-i spunem comun) al internetului.

E greu de dat un verdict in acest moment de rascruce dintre lumea reala si cea, din ce in ce mai prezenta, a virtualitatii insa, cu certitudine, o limba moare in momentul in care e inlocuita cu alta. Iar daca, in acest moment, limba romana scrisa la modul clasic (cu diacritice) inca rezista e doar fiindca internetul nu detine  puterea absoluta, insa perspectiva e mai apropiata decat pare. Daca internetul va avea castig de cauza in eterna lupta dintre mediile de comunicare, imi e teama ca, limba romana, asa cum o cunoastem acum, va inceta sa mai existe si va disparea prin ne-uz. Tot ceea ce se mai poate face in lipsa utilizarii ei efective este conservarea ei, asemeni latinei dar nu din aceeasi necesitate, la modul artificial.

La fel cum nici latinii n-au murit o data cu limba lor, nu se pune problema (inca) a disparitiei noastre. Cu toate acestea nu pot sa nu ma mir ca, dintre toate limbile si idioamele care cu timpul mor, doar una are sanse reale la nemurire: limba de lemn. 

 

 

 

 

One response so far

  1. Mai exista oameni care iubesc limba romana si o folosesc in mod corect, dar orice limba demonstreaza ca e vie tocmai prin modificarile care au loc la nivel lexical.
    Limba romana nu va muri, doar va castiga prin acumularea de neologisme.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.