Democratia romaneasca in PE

ian. 16 2007

„Delegatia exotica a europar-lamentarilor romani si-a inceput, ieri, prima zi de lucru in Legislativul european de la Strasbourg cu un recital dambovitean. Cei 35 de romani aveau de rezolvat un lucru cat se poate de simplu: sa-l desemneze pe unul dintre ei care sa tina o alocutiune in sedinta solemna de dupa-amiaza, care urma sa marcheze festiv intrarea parlamentarilor romani si bulgari in marea familie a parlamentarilor europeni.

La bulgari, a fost mai simplu, poate si pentru ca sunt mai putini: dupa cateva discutii, l-au propus pe eurodeputatul Evgheni Kirilov sa ia cuvantul.

La romani, drama: „Cine vorbeste, puterea sau opozitia?” sau „Sa vorbeasca oricine, numai nu liberalii” sau „Cum sa tina discursul aia de la PD?” sau „Bine ca nu vor sa vorbeasca ungurii din partea Romaniei, ca ne facem de bafta”.

Grupuri, grupuri, europarlamentarii romanii au negociat minute bune pe holuri pe umerii cui sa lase dulcea povara de a vorbi de la microfon. Democratii i-au fentat pe liberali si s-au dus la pesedisti sa le ceara sprijin pentru nominalizarea Mariei Petre. Adrian Severin i-a primit pe democrati cu o contra-propunere: sa vorbeasca seful grupului celui mai mare. Adica el. Democratii au sarit ca arsi: cum sa vorbeasca opozitia? A inceput o dezbatere daca la Parlamentul European se mai poate vorbi despre putere sau opozitie, ca la Bucuresti, sau de grupuri politice, e drept, mai mari sau mai mici. Dupa alte minute bune, pesedistii au venit cu doua propuneri: sa vorbeasca doi, unul de la putere, unul de la opozitie (varianta care a cazut din start, pentru ca cerinta conducerii Parlamentului European a fost clara: sa fie un singur mesaj!) sau sa se traga la sorti.

Varianta a doua parea a impaca pe toata lumea, pana cand cineva s-a intrebat cum ar fi ca peremista Daniela Buruiana Aprodu (care lipsea se pare de la negocieri) sa tina un discurs revolutionar ca din partea Romaniei. Si iar stai pe discutii si negocieri. Cum ai nostri nu puteau sa ajunga la o solutie, salvarea a venit de la secretariatul Parlamentului European, care, exasperat probabil de excesul de democratie originala a romanilor, a comunicat sec ca nici romanii, nici bulgarii nu vor mai tine vreun discurs, ci doar presedintele PE, Josep Borell.

Din delegatia noastra a venit un suspin de usurare. Sau, dupa cum s-a exprimat o eurodeputata: „E mai cinstit sa nu vorbeasca nimeni” (sursa: Gandul -autor:Florin Negrutiu)

One response so far

  1. Era ceva prea frumos sa nu se certe parlamentarii nostrii pentru publicitate.Parerea mea personala,trebuia sa aleaga pe cineva care are darul de a vorbi frumos, nu conteaza din ce partid politic este.Acolo nu este parlamentul ROMANIEI,sa faca circ , sa doarma sau sa vina cand isi aduc aminte.
    Pacat ca trebuie sa mai avem si parlament.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.