Golf 4

mart. 20 2006

Intr-o perioada in care saracia sustine temeinic „cantitatea” in lupta ei eterna cu rivala „calitate” nu trebuie sa ne mire faptul ca scara valorica a produselor de pe piata a suferit mutatii dramatice. In primul rand calitatea se evalua altfel. Pe o scara de 1 la 5, pe locul 5 era marfa romaneasca de toate zilele. Pe locul 4 urma marfa romaneasca „refuzata la export”. Locul 3 era ocupat de marfa propriu-zisa destinata exportului dar care prin mijloace misterioase se strecura afara din fabrici si prin aceleasi metode obscure ajungea „pe piata”. Locul 2 era ocupat de produsele importate din China in vreme ce prima pozitie era revendicata de marfurile rusesti. Mai exista o pozitie, oarecum in afara clasamentului datorita raritatii produselor care ajungeau pe piata, un soi de pozitie superpremium, pe care se gaseau ca niste trufandale, produse importate din RDG.

Aceasta era scara valorica a calitatii asa cum mi-o amintesc eu. Se mai strecurau pe alocuri cate o bautura albaneza, o ciocolata ungureasca, un pick-up polonez sau o vegeta sarbeasca insa prea putin importante ca sa influenteze scara valorilor autohtone.

Mutatia s-a produs treptat si inconsecvent in ritmul autocarelor care mergeau cu rulmenti spre Turcia ca sa se intoarca cu aur, a microbuzelor „de Ungaria” sau a autoturismelor cu care venea marfa adusa din Moldova. Clasamentul calitatii s-a spart ca baloanele facute de guma „Turbo” in momentul in care saracia a luat forma chilotilor chinezesti cumparati din Colentina si vanduti pe trotuar in Drumul Taberei. Simbolurile calitatii, pentru cei mai multi dintre romani, neicrezatori in propriile produse ca si in propria viata, au murit lasand loc unui generic si salvator „de import”. Orice marfa e buna, cu conditia sa fie de import si dintre toate tarile exportatoare de calitate, Germania (de acum unificata) a fost singurul reper care a supravietuit rasturnarilor radicale de viziune.

Am intrebat trei prieteni ce masina isi doresc si, fara sa stea prea mult sa se gandeasca mi-au spus: Volkswagen Golf 4. De ce? Ca e germana, ca e mai accesibila (decat majoritatea masinilor produse de companii originar germane) si ca e frumoasa. Dar ati condus una? Nu. Nici unul dintre ei nu a condus un Golf 4. Mai mult, aveam un prieten comun care a avut probleme serioase cu un Golf 4 nou.
Daca stau sa ma gandesc bine si mie imi place masina asta. Din aceleasi motive. Si io nici macar n-am permis.

No responses yet

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.