Judecata de apoi

apr. 06 2006

Comisarul pentru Extindere Olli Rehn a prezentat luni in fata comisiei de Politica Externa a Parlamentului European un raport preliminar privind aderarea României si Bulgariei la UE. Pentru prima data, in dreptul Romaniei nu mai figureaza la capitolul punct negre problema Justitiei, chiar daca ea ramane in atentie. Comisarul european a apreciat ca Romania are “structuri ferme si solide” iar anchetele au dus pana la nivel inalt.

Intr-adevar, acuzatiile de coruptie au curs din toate partile iar arestarile au lasat goale birourile luxoase ale oamenilor de afaceri. Imi e frica chiar ca setea noastra de drept(ate) sa nu ne impinga pana acolo incit sa facem si curbele drepte.

Nu exista aproape nici o zi in care buletinele de stiri de dimineata sa nu inceapa cu ce se va judeca in ziua respectiva. Din aceasta cauza, profesia de jurnalist de investigatii cu responsabilitati pe Justitie a ajuns o plictiseala atata timp cat stirile se pot scrie doar completand intr-un formular tip, spatiile goale cu ceea ce impune situatia cum ar fi: “judecatorii judeca astazi/maine/vineri sau luni” dupa caz, “apelul/recursul/cererea de arestare sau punerea in libertate” a lui “Hayssan/Patriciu/Tender/Iancu”. Febra justitiarilor e atat de mare incat pana si Procurorul General al României, Ilie Botos, s-a trezit cu o acuzatie de coruptie si dosar la DNA (informatie inca neconfirmata).

Partea proasta a acestei lupte pentru arestati la hectar este ca, prin numarul mare de astfel de stiri, valoarea lor per bucata scade, iar interesul se pierde prin rezistenta la subiect. Eu personal nici nu mai aud cine sint cei judecati. Ma uit doar la judecatori si imi pun intrebari bizare. E sanatos oare ca un om, de altfel imbracat sobru, in negru, sa vrea sa aiba atat de mult si tot timpul dreptate si ca sa se impuna sa bata, nu cu pumnul, ci cu ciocanul in masa?

No responses yet

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.