Legea Ticu, fara el

mart. 30 2006

In vreme ce Consiliul National de Studiere al Arhivelor Securitatii se zbate intr-un scandal cu accente politice pronuntate dupa ce atat PSD cat si PD l-au votat pentru numirea in functia de presedinte al CNSAS pe Cornel Turianu, in ciuda declaratiilor anterioare de sustinere a candidaturii lui Ticu Dumitrescu pentru aceasta functie, viitoarea Lege a Lustratiei se scalda in ridicol.
Aflata in lucru la Comisa Juridica pentru Drepturile Omului si Egalitatea Sanselor din Senat, Legea Lustratiei e in faza de definire a categoriilor pe care le va afecta intrarea ei in vigoare. Pentru inceput, senatorii au decis ca legea se va aplica mai multor persoane, printre care fostii activisti de partid, jurnalisti sau diplomati care au ocupat functii de conducere, dar nu si a preotilor, asa cum prevedea un amendament adaugat de PNL. Argumentatia PNL ca ierarhii Bisericii Ortodoxe erau numiti in functie de Marea Adunare Nationala si trebuie considerati ca parte a structurilor de putere a fost respinsa de ceilalti senatori care au apreciat ca aplicarea legii ar stirbi autoritatea Bisericii.
De remarcat doua lucruri.

Unu: noul presedinte al CNSAS, Corneliu Turianu s-a opus in 1998 desecretizarii dosarelor preotilor care au colaborat cu Securitatea. Doi: Biserica Ortodoxa Romana nu a fost tocmai fata mare in perioada comunista si s-a indepartat binisor de cele sfinte. Decisiv la caderea regimurilor comuniste din Polonia, RDG si chiar Romania, au contribuit si bisericile, mai putin BOR.
In contrapartida, pentru ca preotii au scapat de spovedania comunista si excluderea din viata publica, senatorii din PNL vor ca fostii capitani de nave si reprezentantii misiunilor comerciale diplomatice sa nu poate candida pentru functii publice. Ati ghicit desigur ca Traian Basescu (fost capitan de nava) si Theodor Stolojan (fost reprezentant de misiune comerciala diplomatica) sunt primii vizati.
Pe fondul lipsei Opozitiei, prea ocupata sa isi continue luptele interne sau sa se plimbe seara pe la Cotroceni, noile evenimente (alegerea conducerii CNSAS si Legea Lustratiei) se dovedesc a fi o buna oportunitate pentru membrii Aliantei de a-si trage picioare pe sub masa. Atat Legea Lustratiei cat si noua conducere a CNSAS, ca organisme menite sa contribuie la remoralizarea vietii publice romanesti au doua mari defecte: vin tarziu si o fac prost. Iar asta nu poate fi decat demoralizant.

No responses yet

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.