Mai mult decat arbitru. Liber arbitru

feb. 28 2008

Presa sportiva – fac referire la cea din Romania – si-a asumat de-a lungul anilor diverse roluri din viata noastra. Le da sfaturi antrenorilor si finantatorilor, le face strategii jucatorilor, le de gandit cititorilor. Presa sportiva ne e mama, tata si verisoara de-a doua. Instruieste fotbalistii Sanatatii Cluj cum sa infrunte Dinamo, le citeste „televiziunea” cititorilor si le-o ofera a doua zi.

Mai nou, presa sportiva e si religie. Ne inspira si stimuleaza in ce sa credem.

Fiindca Rapid nu poate sa castige acasa cu Universitatea Cluj si Steaua in deplasare cu Poli Iasi, explicatia pentru avantajul lui CFR Cluj nu poate sa fie decat mistica. Si fiindca divinitatea se manifesta prin oameni, „un important om de fotbal”, o sursa, i-a dat un telefon lui Tolontan.

De ce tocmai lui, un respectabil jurnalist, membru in Consiliul Director al Asociatiei Jurnalistilor din Romania, nu stiu. De ce i-a vorbit despre subiectul asta si nu despre altul, de exemplu cum i-a umflat trustul Pro – pentru care lucra atunci actuala echipa de la Gazeta Sporturilor, in frunte cu C. Tolontan – imaginea lui Gigi Becali contra cost, nici asta nu stiu. Dar incurcate sunt caile Domnului.

Cert este ca mistica sursa i-a soptit lui Catalin cum se castiga un campionat. Cum pentru cele 10 milioane de Euro primiti de la UEFA, pentru participarea in Champions League, merita sa investesti cateva in campionatul intern pentru a-l castiga pe cai oculte. “Bagam cateva milioane in castigarea titlului si scoatem 10 milioane la final”, explica „sursa” logica investitiilor necurate.

Trebuie doar sa credem, nu sa cercetam – din doua surse, cum ar spune deontologia profesionala – caci altfel nu ar avea logica. Cum sa aiba logica faptul ca cei de la CFR au investit vreo 25 de miloane de Euro ca sa spere sa castige vreo 10 milioane? Ar avea logica doar daca CFR-ul si-ar fi propus sa isi recupereze investitia inca intr-un an sau doi. Dar nu se pune problema deoarece, tot sursa divina spune ca se practica un sistem de rotatie a titlului Romaniei.

Catalin Tolontan isi incheie interviul cu o predica despre surse care ar fi „o supapa a democratiei si un refugiu al constiintelor”. Doar faptul ca e vorba de supapa poate sa explice de ce atata scursuri sunt „surse”.

Nu de surse duce lipsa fotbalul romanesc. Nici de arbitraje. Poate doar de un liber arbitru. Altul decat presa sportiva.

P.S.: In practica jurnalistica au fost identificate trei tipuri de surse de informatie. Interesate, manipulatoare si platite. Doar cele platite sunt cu adevarat credibile.

No responses yet

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.