Manual de utilizare a „specialistului”

mart. 13 2006

science.jpg

Indreptarul de mai jos este destinat tinerilor jurnalisti, studentilor la jurnalism si comunicare, exclusiv pentru uz intern. A nu se publica!!!

Definitie:

Specialist – orice minim cunoscator intr-un domeniu, dispus sa va acorde o declaratie. Cel mai eficient este acel specialist  care nu spune nimic dar e acord cu ceea ce spuneti sau credeti dumneavoastra si vrea sa fie citat. Cei mai buni specialisti sint cei care nu au puncte de vedere dar sint de acord pentru publicitate sa le adopte pe ale dumneavoastra. Cei mai spectaculosi sint cei virulenti, radicali si extremisti. De la ei vom obtine cele mai spumoase declaratii mai ales daca ii provocam sa o faca. Cand suntem in criza de subiecte apelam la cei din urma. Vor sti ei sa faca unul „din vorbe”.

Mod de utilizare:

– Cei mai disponibili specialisti sint cei care nu prea fac nimic in domeniul lor si, in consecinta, au cel mai mult timp liber pentru a va da declaratii sau a veni la emisiuni TV (unii au energia de a merge la trei-patru emisiuni in aceeasi zi).

– Daca specialistul e atat de jenant si incoerent puteti sa „ii puneti vorbele in gura”.  Va va fi mai mult decat recunoscator ca ii pomeniti numele pentru a nu se supara.

-Incercati sa-l „ingreunati” cat mai mult pentru a da greutate articolului dumneavoastra. Pomeniti de fiecare data toate titlurile universitare, tot ceea ce a facut, crede ca a facut sau va face.

- Daca specialistul are titluri universitare diminuate de termeni ca adjunct, asistent, suplinitor sau temporar incercati sa evitati aceste cuvinte si sa evidentiati altceva din CV-ul sau. De exemplu, daca e doar preparator-asistent-suplinitor al unei catedre temporare, iar declaratia lui merita a fi utilizata sau daca va fi citat doar „pe declaratia dumneavoastra” (vezi mai sus formula prin care puteti emite opinii proprii in citatul specialistului) numiti-l „reputatul profesor…., tatal a trei copii frumosi si totodata presedinte al asociatiei de locatari….este de parere ca…”.  

- Daca descoperiti un radical (gen Alfred Bulai, vezi articolul http://ioanbujor.directnews.ro/2006/03/13/alfred-bulai-frattini-este-neica-nimeni-pentru-romani/  ) incercati sa il convingeti sa isi ascunda numarul de telefon si sa nu dea declaratii altcuiva decat dumneavoastra pe motiv ca restul ziaristilor sunt tendentiosi. Adevarata valoare a unui astfel de specialist e ca, chiar daca spune o prostie o spune tare si, in consecinta, poate fi citat de fiecare data. Nu uitati: un specialist spumos garanteaza un subiect savuros.

-Cine nu are specialisti sa-si cumpere. Daca nu aveti specialisti platiti unul. Daca nu aveti bani, faceti economii si specializati-va. In acest scop puteti folosi termenul generic de „specialistii spun/cred/afirma/apreciaza etc.)

- Daca sunteti in criza de subiecte, inventati un studiu realizat de specialistii din orice tara a lumii. Ei mai pot fi numiti cercetatori sau oameni de stiinta. 

– Pentru ca sa fie veridic inventati un studiu cat mai inutil si mai tampit caruia ii dati greutate prin expresii de genul „un sondaj realizat pe un numar de …..persoane” si sariti direct la concluzii care, pentru veridicitate, trebuie sa rastoarne orice se stia pana acum. Daca, spre exemplu, „un grup de cercetatori” va ajunge la concluzia ca soarele se invarte in jurul pamantului, credeti si nu cercetati fiindca, specialistii au intotdeauna dreptate iar voi trebuie sa o stiti cel mai bine 😉

De retinut:   - De existenta specialistilor depinde viitorul dumneavoastra si implicit al publicatiei la care lucrati. Actionati in consecinta.

- De existenta specialistilor depinde viitorul dumneavoastra si implicit al publicatiei la care lucrati. Actionati in consecinta.  

Mult succes!

 

 

 

No responses yet

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.